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Zoning Interpretation 
 

LIGHT-EMITTING DIODE (LED) CHANGEABLE COPY POLICY 

The City of Charlotte Zoning Ordinance allows twenty-five percent (25%) of a business identification signs 

to be changeable copy.  Institutional uses in residential and institutional zoning districts are allow a sixteen 

(16) square foot bulletin board sign.  A bulletin board sign is a sign used to announce meetings or programs 

to be held on the premises of a church, school, auditorium, library, museum, community recreation center 

or similar noncommercial places of public assembly.  The Ordinance prohibits signs that flash, flutter or 

rotate except in the Uptown Mixed Use District (UMUD).   

 

Many institutions and business establishments are now using LED lighting in identification signs.  There 

has been an increase in the number of sign violations because the electronic messages are changing more 

than one time in a twenty-four (24) hours period and therefore are considered as flashing, fluttering or 

rotating signs. 

ISSUE 

How often may a digital sign change messages and not be considered as a flashing, fluttering or rotating sign? 

 

NEW POLICY 

LED Signs Changeable Copy for detached signs in accordance with Code Sections 13.109 (1)(c) and 

13.109(3) along with Bulletin Board signs in accordance with Code Section 13.109(a) of the City of 

Charlotte Zoning Ordinance may change message every two (2) minutes and the sign will not be 

considered as a flashing, fluttering or rotating sign with the following conditions: 

 

1. Message must change from one static message to another instantaneously.  There may be no 

scrolling of messages from left to right or top to bottom. 

2. Sign illumination may not exceed a nit (candela per square meter)   of 5000 during daylight hours 

and a nit of 250 between dusk to dawn as measured from the sign’s face at maximum brightness 

 

NOTE 

a. A permit is required if changes are needed to the sign frame in order to accommodate the LED sign. 

b. No changeable copy is allowed for wall signs unless approved as an optional condition by City 

Council 

c. Prior to the issuance of a permit for a changeable copy sign, the applicant shall provide written 

certification from the sign manufacturer that the light intensity has been factory pre-set not to 

exceed the levels specified above. or provide an isolux lighting plan certified by an electrical 

engineer. 
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