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CFD Interpretation: Use of Portable Outdoor Heaters 

   
Date: June 5, 2014 

 

Code Reference: North Carolina Fire Code, Section 603 

 

 
Subject: 

 

Can I use portable propane fueled radiant heaters on my restaurant patio or outdoor seating area?  

 

Interpretation: 

 

Yes, but only under certain circumstances. The North Carolina Fire Code allows the use of 

portable gas-fired outdoor heaters ONLY under the following guidelines: 

 

 Heaters cannot be used in any tent or under any canopy or membrane structure. 

 A minimum clearance of 5-feet shall be maintained between the heater and the building, 

combustible decorative material, or exit or access thereto. 

 Heaters shall not be located beneath any awning, sunshade or similar building 

attachments. 

 Heater shall be UL Listed and installed and maintained in accordance with the 

manufacturer’s specifications. 

 Heater shall be fitted with a tip-over switch that will automatically shut off the flow of gas 

if heater is tilted to more than 15 degrees to vertical. 

 The heating element or combustion chamber shall be protected from physical contact.  

 

 

 

 

 

  

 
 

 


